Cart 0

У фокусу

Ново издање Центра за промоцију науке – Књига Центар за промоцију науке вам са задовољством представља своје ново издање неочекиваног наслова – Књига. У овој својеврсној „књизи о књизи“, песникиња и мултимедијална уметница Амарант Борсук истражује историју, идеју и будућност књиге

Насупрот многим извештајима о њеној смрти — за шта су у различито време окривљени новине, телевизија и е-читачи — књига је преживела. Упркос носталгичним хвалоспевима о књигама у штампаној форми, ауторка нас подсећа да термин „књига“ означава уједно и медиј и садржај. Уместо да књигу прихватимо као јединствену форму, Амарант Борсук нас позива на промишљање дуге историје њене трансформације.

Посматрајући књигу као објекат, садржај, идеју и интерфејс, она нам указује да је њена физичка форма одувек била поприште експеримента и игре. Уместо што инсистирамо на лажној дихотомији између штампаног и дигиталног медија, Борсук поручује да би требало да ценимо његов континуитет.

Да ли је књига физички објекат који садржи странице обложене корицама? Или је преносиви уређај који нам даје приступ читавим библиотекама? „Кодекс“, књига у облику увезаних листова папира, настао је око 150. године нове ере. Претходиле су му глинене таблице и свици папируса. Шта је књига у дигиталном добу?

У новом издању Центра за промоцију науке, Амарант Борсук детаљно разматра прошлост и будућност књиге. Пратећи међуоднос форме и садржаја, она на неочекиван начин повезује историју књиге, уметност књиге и електронску литературу – како би проширила нашу дефиницију објекта за који смо мислили да га блиско познајемо.

Опширније

Најпродаваније Најпродаваније књиге 2022. године

20210211_122619

Поштовани,

Драго ми је што сте коначно завршили сајт Продавнице! Морам да похвалим нови изглед и функционалност. Свака част дизајнерима! 🙂 Наравно – и стари је био добар, али овај је заиста пун погодак. Нарочито ме је обрадовала нова књига ,,Ванземаљски језици“!

Само тако наставите! Свако добро и срећан будући рад!

Срдачно,
Теодора

Браво!

ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ

НАУЧНО ПОПУЛАРНИ ПОРТАЛ