ШТА БИЉКА ЗНА

850.00 

ШИФРА: 3014 Категорије: , , ,

Број страна: 230
Писмо: Ћирилица
Повез: Мек
Година издања: 2016
Едиција: Популарна наука

Додатне информације

Тежина 220 g
Мере 12 × 19 cm

Опис

Данијел Шемовиц
ШТА БИЉКА ЗНА

Водич кроз свет чула

На основном нивоу ми имамо сличну биологију као и шимпанзе или пси, али и као бегоније и секвоје. Када гледамо у жбун руже у пуном цвату, требало би да видимо давно изгубљеног рођака, занјући да и он, попут нас може да препозна различите сложене услове средине, као и да међусобно деллимо гене. Када посматрамо пузавицу која се придржава за зид, гледамо у оно што је, игром судбине, могла да буде наша стваронст. Видимо још један могући искод сопствене еволуције, грану која се одвојила пре две милијарде година.

Следећи пут када се будете шетали стазом кроз парк, замислисте се на тренутак. Шта види маслачак који расте на травњаку? Које мирисе осећа трава? Додирните листове храста знајући да ће дрво да упамти тај додир. Али оно неће упамтити вас. Ви, са друге стране, можете да упамтите то дрво, и то сећање затим можете са собом да носите заувек.

Користећи актуелна научна сазнања, аутор Данијел Шемовиц наглавачке окреће наше уобичајено виђење живота биљака. Од познавања силе Земљине теже до реаговања на звук, додир и мирисе,  „Шта биљка зна: Водич кроз свет чула“ показује како су нам биљке сличније него што можемо да претпоставимо, истовремено разоткривајући многе раширене псеудонаучне заблуде. Књига је један од најзапаженијих научнопопуларних бестселера у последњој деценији, и до сада је преведена на 13 светских језика.

Коментари

Још нема коментара.

Прокометаришите први “ШТА БИЉКА ЗНА”