ЕЛЕМЕНТИ 15

290.00 

Број страна: 96
Писмо: Ћирилица
Повез: Мек
Година издања: 2018
Едиција: Часопис за промоцију науке

Додатне информације

Тежина 360 g
Мере 27.5 × 21 cm

Опис

Последње овогодишње издање посвећено је једном од система без којег је живот немогућ – Периодном систему хемијских елемената. Следеће године ће читав свет, укључујући и Србију, обележавати 150 година откад га је објавио руски научник Дмитриј Мендељејев, који вас и посматра са насловне стране петнаестих Елемената. У темату ћете сазнати и да Мендељејев није једини кога су хемијски елементи прогањали, али и одговор на питање зашто је баш њему припала слава.

 

Елементи вам и у овом броју доносе најновије приче из области која је одавно постала наша свакодневица – вештачка интелигенција. Тако ћете читати о експертима из неколико различитих научних дисциплина који су се удружили како би, декодирањем језика чикашких банди на интернету, реаговали пре но што виртуелно насиље постане реално.

 

Нови Елементи вам откривају мање познату историју несанице: док је данас сматрамо поремећајем и од ње се често и лечимо, наши далеки преци су на инсомнију гледали потпуно другачије, и неретко је сматрали веома корисном.

 

У најновијем броју очекују вас чак три интервјуа. Масимијано Буки, професор Универзитета у Тренту и водећи светски експерт из области научне комуникације, ексклузивно за Елементе говори о томе да ли се наука и друштво разумеју и какву улогу у томе имају медији, а какву образовање. О својим истраживањима говори Јелена Владић, која је недавно награђена признањем Danubius Young Scientist Award за најбољег младог научника у Србији, а славни математичар Кит Девлин приповеда о мало познатим епизодама из историје чувеног Универзитета Станфорд.

 

Погледајте промотивни видео: ЛИНК

Коментари

Још нема коментара.

Прокометаришите први “ЕЛЕМЕНТИ 15”