ЖИВА ТЕОРЕМА

700.00 

ШИФРА: 3005 Категорије: , , ,

Број страна: 226
Писмо: Ћирилица
Повез: Мек
Година издања: 2013
Едиција: Математика

Нема залиха

Додатне информације

Тежина 500 g
Мере 22.5 × 15.5 cm

Опис

Седрик Вилани
ЖИВА ТЕОРЕМА

Жива теорема Седрика Виланија узбудљиво је и структурално неуобичајено штиво, које читаоце дословно уводи у свет математичког истраживања. Писана попут блога или дневничких забелешки, Жива теорема представља још живљи доказ настанка изузетног научног дела, којим су аутор и његов колега Клеман Муо доказали постојање Ландауовог пригушења, за којим су истраживачи трагали деценијама уназад.

Није, међутим, само истраживање оно есенцијално и централно што Вилани извлачи у срж ове јединствене књиге; његову алтернативну структуру чине буквално копирање послатих и примљених електронских писама, илустрације математичара који подстичу, и музичара и њихових звукова који инспиришу, детаљи из једноставне свакодневице који допуњују крхку постојаност замишљеног калеидоскопа у који аутор упорно и непоколебљиво верује.

Жива теорема је приказ мукотрпног и стрпљивог, спорог и драматичног пута који се неизоставно мора прећи да би се стигло до математичког Светог грала – Филдсове медаље, коју је Вилани добио 2010. Тек тада, из перспективе освојеног циља надвладаних страхова и дилема, може се написати једно овакво дело које математику боји својом лепотом, музиком и поезијом. Писана руком научника и срцем уметника, Жива теорема намењена је свакоме ко има храбрости да се препусти њеном току и да, чак и ако не уме да их прочита, доживи математичке формуле као калиграфске записе једног посебног и другачијег света.

Коментари

Још нема коментара.

Прокометаришите први “ЖИВА ТЕОРЕМА”