Одравњивање

1,200.00 

Број страна: 208
Писмо: Ћирилица
Повез: Шивени
Година издања: 2016

Опис

ОДРАВЊИВАЊЕ
„Одравњивање“ (Unflattening) Ника Сузeниса, први је икада одбрањени докторат у форми стрипа, који је у априлу 2015. године објавила реномирана издавачка кућа Harvard University Press. Сузeнис је своју дисертацију под истим именом одбранио 2014. године на Универзитету Колумбија у Њујорку.

„Одравњивање“ је побуна против примата речи над сликама у традицији западне културе. Сузeнис користи модерну форму стрипа, јединствену по комбиновању визуелног и текстуалног приступа, како би показао да су слика и реч несамерљиви партнери у креирању и преношењу значења.
Инспирисан сатиричном новелом „Раванија“ Едвина Абота из 1884. године, у којој је свет равна плоча у којем живе дводимензионални ликови, Ник Сузeнис у „Одравњивању“ визуелни израз види као посебну форму која нас тера да подигнемо поглед из „равног“, ограниченог света текста.

„Одравњивање“ је добило велики број награда, међу којима је и престижна награда Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад, и то у две категорије – за најбоље издање у оквиру студија медија и културе, као и за најбоље издање из области хуманистичких наука, где стрип никада раније није био ни номинован.

„Одравњивање“ је добило и Lynd Ward награду Државног универзитета у Пенсилванији за најбољу графичку новелу, а било је номиновано и у категорији најбољег академског рада 2016. за једну од најпрестижнијих награда у свету стрипа, Eisner Award која се додељује сваке године на великом сајму стрипа у Сан Дијегу у Калифорнији.

Коментари

Још нема коментара.

Прокометаришите први “Одравњивање”