НЕДОВРШЕНА ИГРА

700.00 

ШИФРА: 3009 Категорије: , , ,

Број страна: 170
Писмо: Ћирилица
Повез: Мек
Година издања: 2015
Едиција: Математика

Додатне информације

Тежина 370 g

Опис

Кит Девлин
НЕДОВРШЕНА ИГРА
Прича о рађању вероватноће
Два велика француска математичара који се никада нису срели и њихова кратка, тек делимично сачувана кореспонденција која је заувек променила свет! Математика 17. века која увелико обликује доба у коме живимо, али и време које је пред нама. Књига о вероватноћи – наизглед толико сложеној и непредвидивој, а суштински рационалној и математички сасвим јасној.

„Вероватноћа jе таква. Свакодневни проблеми, свима jасни и занимљиви, често у пракси веома важни, али зачињени неизвесношћу коjа зна да заврти мозак и наjгениjалниjим математичарима. Jедан од њих, Девлин, ставља чувено писмо на почетак пута коjи води до Хаjзенберговог принципа неодређености у квантноj механици и до чувене Блек-Шоулс jедначине коjом се одређуjу цене опциjа на берзи. Популарним jезиком Девлин нас, попут маjстора крими романа, води овим путем. Књига неће оставити равнодушним ни професионалне математичаре ни потпуне математичке лаике. Можете jе видети као историjски преглед настанка jедне од наjважниjих научних теориjа данашњице, или као популарни приручник типа „Вероватноћа за свакога“.

Због своjе велике примењивости, како у свакодневном животу, тако и у свим наукама, вероватноћа jе данас део наставе математике у наjнижим разредима у већини држава у свету. Али ниjе само велика примена разлог учења вероватноће. Развоj концепта неизвесности и математичког приступа процене шанси и ризика jе препознат као веома важан за развоj мишљења. Превод Девлинове књиге jе угледао светлост дана баш у моменту када ова математичка теориjа и код нас улази у школе на велика врата. У том смислу, ова књига може бити веома корисна учитељима и наставницима математике, како због личне мотивациjе, тако и као помоћ да заjедно са своjим ђацима уплове у свет неизвесности, свет ризика и шанси, могућег и немогућег. ” (Извод из рецензије др Ивана Анића)
Кит Девлин је бриљантни британски математичар, професор Универзитета Стенфорд и писац бројних научних и научнопопуларних књига студија и чланака. Од 1987. трајно jе настањен у Сједињеним Америчким Државама где на Националном радију води суботњу емисију посвећену, пре свега, математичким темама. Захваљујући овом ангажману, у америчкој јавности је постао познат као The Math Guy.

Коментари

Још нема коментара.

Прокометаришите први “НЕДОВРШЕНА ИГРА”