ELEMENTI 18

290.00 

Broj strana: 96
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja: 2019
Edicija: Časopis za promociju nauke

Nema zaliha

Dodatne informacije

Težina 360 g
Mere 27.5 × 21 cm

Opis

Jesenji, osamnaesti broj Elemenata, donosi naslovnu priču Marka Krstića, Od vatre do LED-a, koja na zanimljiv način govori o prošlosti i budućnosti nauke o svetlosti. Šta su fotoni i čemu služe, kako su radile prve uljane lampe a kada je jedan dom u Kornvolu osvetljen njihovim plinskim sestrama, i zašto je u Srbiji prva električna sijalica zasvetlela u – kafani? Temat odgovara i na pitanja da li, u svetu u kojem svakodnevno niču neboderi, imamo pravo na svetlost, i da li, u tom istom svetu u kome prirodnog mraka gotovo i nema, imamo pravo na noć?

 

Novi broj donosi i priču o mladom entuzijastičnom ekologu Tomasu Krauteru, koji, u nameri da obnovi planetu Zemlju, broji živi svet na njoj – stabla, valjkaste crve i invanzivne vrste, za početak. Osim o Krauteru, čitaćete i o Mauru Ferariju, budućem predsedniku Evropskog istraživačkog saveta, koji u intervjuu Elementima objašnjava zašto nauka uvek mora da služi društvu.

 

Šta ste znali o Angkor Vatu, nekada „zaboravljenom arhitektonskom čudu“ i najvećem religijskom objektom na svetu? Elementi donose priču o njegovoj istoriji od hinduističkog sakralnog objekta posvećenog bogu Višnuu, do pretvaranja u budističku bogomolju. Zašto većina od 2 miliona ljudi, koliko ga poseti svake godine, i dalje ima pogrešnu predstavu o Angkor Vatu i njegovoj sudbini, pročitajte u tekstu Đorđa Petrovića.

 

I u ovom broju pričamo o veštačkoj inteligenciji. Petar Nurkić objašnjava zašto i kod mašina možemo da proučavamo individualno i kolektivno ponašanje, kao i njihovu međusobnu ali i interakciju sa ljudima. Ivana Nikolić, u tekstu Mržnja u sajber svetu, objašnjava kako nam upravo veštačka inteligencija može pomoći u borbi protiv mržnje na internetu.

 

Do skorog viđenja!

Komentari

Još nema komentara.

Prokometarišite prvi “ELEMENTI 18”