ELEMENTI 16

290.00 

Broj strana: 96
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja: 2019
Edicija: Časopis za promociju nauke

Dodatne informacije

Težina 360 g
Mere 27.5 × 21 cm

Opis

Najnoviji, 16. po redu broj Elemenata donosi priču o našoj svakodnevici koja je više nego ikada ranije prožeta ekranima svih vrsta.

U tematu novog broja, pod naslovom „Seoba na ekrane“, koji je inspirisan nedavno objavljenom knjigom „Društvo ekrana“, vodimo vas kroz istoriju ekrana, otkrivamo kako je tekla evolucija našeg odnosa sa njima, i tragamo za odgovorom na pitanje kako smo danas svi, bez obzira na godine, postali „skrinejdžeri“.

Osim zanimljivih tekstova i ilustracija, ovoga puta smo za čitaoce Elemenata pripremili i jednu pravu poslasticu: Augmented Reality (AR) aplikaciju „Seoba na ekrane“, koju putem ovog linka možete besplatno preuzeti iz Google Play prodavnice.

„Seoba na ekrane“ je AR aplikacija koja pruža proširenje tekstualnog i grafičkog sadržaja o evoluciji našeg odnosa prema ekranima svih vrsta. Preuzimanjem i aktiviranjem ove aplikacije, koju je u saradnji sa Centrom za promociju nauke kreirao poznati grafički dizajner Željko Lončar, ostvarite potpuni doživljaj naslovne strane i ilustracija u tekstu „Hronologija“ (14-19. str.).

Povodom 150 godina Mendeljejevljevog Periodnog sistema hemijskih elemenata, Elementi donose priču Milice Mitić „Kobni sjaj radijuma“, o tragičnoj sudbini „radijum devojaka“ koje su obolevale, a mnoge i umirale, od prevelike doze ovog elementa koji su unosile u telo bojeći brojčanike na časovnicima.

Ljubitelji „Alise u zemlji čuda“ iznenadiće se kada u tekstu Petra Nurkića otkriju da se iza šaljive dečje priče zapravo krije Kerolova kritika novih trendova u matematici 19. veka, ali i koliko je bio intenzivan sukob dečjeg pisca Luisa Kerola i vrsnog matematičara koji stoji iza tog pesudonima, Čarlsa Lutvidža Dodžsona.

U novim Elementima čitajte i o Šekspirovom svetu nauke, evoluciji lepote, sličnosti između stripa i tabele Periodnog sistema hemijskih elementa, novoj katalogizaciji virusa, neuroseksizmu, pioniru etnomuzikologije Alanu Lomaksu, kao i reportažu iz Lisabona o nedavno održanom „Kolokvijumu zabavne matematike“.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovde a promotivni video ovde.

Komentari

Još nema komentara.

Prokometarišite prvi “ELEMENTI 16”