ELEMENTI 15

290.00 

Broj strana: 96
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja: 2018
Edicija: Časopis za promociju nauke

Dodatne informacije

Težina 360 g
Mere 27.5 × 21 cm

Opis

Poslednje ovogodišnje izdanje posvećeno je jednom od sistema bez kojeg je život nemoguć – Periodnom sistemu hemijskih elemenata. Sledeće godine će čitav svet, uključujući i Srbiju, obeležavati 150 godina otkad ga je objavio ruski naučnik Dmitrij Mendeljejev, koji vas i posmatra sa naslovne strane petnaestih Elemenata. U tematu ćete saznati i da Mendeljejev nije jedini koga su hemijski elementi proganjali, ali i odgovor na pitanje zašto je baš njemu pripala slava.

 

Elementi vam i u ovom broju donose najnovije priče iz oblasti koja je odavno postala naša svakodnevica – veštačka inteligencija. Tako ćete čitati o ekspertima iz nekoliko različitih naučnih disciplina koji su se udružili kako bi, dekodiranjem jezika čikaških bandi na internetu, reagovali pre no što virtuelno nasilje postane realno.

 

Novi Elementi vam otkrivaju manje poznatu istoriju nesanice: dok je danas smatramo poremećajem i od nje se često i lečimo, naši daleki preci su na insomniju gledali potpuno drugačije, i neretko je smatrali veoma korisnom.

 

U najnovijem broju očekuju vas čak tri intervjua. Masimijano Buki, profesor Univerziteta u Trentu i vodeći svetski ekspert iz oblasti naučne komunikacije, ekskluzivno za Elemente govori o tome da li se nauka i društvo razumeju i kakvu ulogu u tome imaju mediji, a kakvu obrazovanje. O svojim istraživanjima govori Jelena Vladić, koja je nedavno nagrađena priznanjem Danubius Young Scientist Award za najboljeg mladog naučnika u Srbiji, a slavni matematičar Kit Devlin pripoveda o malo poznatim epizodama iz istorije čuvenog Univerziteta Stanford.

 

Pogledajte promotivni video: LINK

Komentari

Još nema komentara.

Prokometarišite prvi “ELEMENTI 15”