DOKTORATI U PROZI: ILUSTROVANE PRIČE

1,200.00 

ŠIFRA: 3017 Kategorije: , , , , ,

Broj strana: 140
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki
Godina izdanja: 2017

Opis

Kaže se da je prosečan broj čitalaca jednog doktorata – samo 1,6, uključujući i autora (!).

Knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ traga za odgovorom na pitanje: za koga se piše doktorat?

Ako pitamo istraživača, doktorat je namenjen prevashodno mentoru, komisiji i matičnoj instituciji. Za instituciju koja dodeljuje zvanje doktora nauka, disertacija je namenjena istraživaču, kao „obred prelaza“ koji označava da je kandidat spreman za naučnu karijeru.

Javnost, opet, očekuje sveže i verodostojne naučne odgovore na mnoga pitanja od javnog značaja. Samim tim, knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ predstavlja javni naučni angažman, osvetljujući neke od tema na kojima mladi istraživači u Srbiji postaju doktori nauka.

Knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ je nesvakidašnji eksperiment iz naučne komunikacije u kome su učestvovala dva tekstopisca iz Centra za promociju nauke, 11 ilustratora iz pet zemalja i 11 doktora nauka koji su svoje disertacije odbranili u poslednjih pet godina u Srbiji.

Kroz esej i ilustraciju, u knjizi je predstavljeno 11 sjajnih doktorata odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina. Jedanaest ilustrovanih priča govori o zanimljivim društveno relevantnim temama iz raznovrsnih naučnih oblasti, u rasponu od fizike kompleksnih sistema, medicine i razvojne psihologije, preko filozofije, ekonomije i pravne istorije, do prehrambenih tehnologija, inženjerskih nauka, arhitekture i grafičkog dizajna

Svaki od autora ovih uzbudljivih istraživanja je za knjigu „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ napisao kratak komentar ili anegdotu inspirisanu sopstvenim iskustvom pisanja doktorske disertacije.

Urednici izdanja i autori tekstova su Nikola Zdravković i Ivan Umeljić.
Doktorate su ilustrovali Aleksandar Savić, Ivana Bugarinović, Imelda Ramović, Milena Savić, Milica Golubović, Monika Lang, Nemanja Jehlička, Oko, Romualdo Faura, Royal Studio i Hedof.

Istraživači čiji su doktorati inspirisali ovo izdanje su Marija Mitrović Dankulov, Nevena Buđevac, Saša Ranđelović, Milena Janković, Igor Živanović, Jelena Vasiljević, Dragan Živančev, Dragan Cvetković, Sanja Gligić, Milica Milojević i Uroš Nedeljković.

Komentari

Još nema komentara.

Prokometarišite prvi “DOKTORATI U PROZI: ILUSTROVANE PRIČE”